Angrepet passer ikke med al-Qaida

Mens flere islamistiske grupper eller nettverk snakker positivt om terroren i Norge, mener den svenske eksperten Magnus Ranstorp at mønsteret ikke passer for al-Qaida.

Foto: Scanpix

- Hadde det bare vært bombeattentatet, ville det vært naturlig å koble det til islamsk ekstremisme. Nå har vi også skytingen mot Arbeiderpartiets ungdom også, og det endrer hele bildet, sier Ranstorp til det svenske nyhetsbyrået TT.- På bakgrunn av hvordan dette har utviklet seg, fins det mulighet for at det er en enkelt gal persons verk, sier han.Ranstorp er forskningssjef på den svenske forsvarshøyskolen.- Det er en veldig merkelig innretning hvis du er inspirert av al-Qaida og går løs på en ungdomsleir på denne måten, tilføyer han.Han mener det er viktig å være åpen for flere alternativer, og at det fortsatt finnes lite informasjon om hva som skjedde.Tidligere fredag sa Ranstorp til det danske nyhetsbyrået Ritzau at det sannsynligvis var al-Qaida som sto bak terrorangrepet i Oslo.(©NTB)