Ap til værs på meningsmåling

Arbeiderpartiets oppslutning økte med over 10 prosentpoeng i dagene etter terrorangrepet, ifølge en ny meningsmåling.

Statsminister Jens Stoltenberg blir intervjuet av pressen lørdag kveld etter å sett på de store ødeleggelsene fra bombeeksplosjonen i og rundt regjeringskvartalet fredag. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
Politikk
Partibarometeret som Sentio lager for Sunnmørsposten, var halvferdig da terrorangrepene skjedde. Dermed kan tallene vise stemningsskiftet i folket etter angrepet. Tallene viser en sterk økning for Arbeiderpartiet (Ap), mens Høyre og Fremskrittspartiet går tilbake. Avisa understreker at det er grunn til å tolke resultatene med en viss varsomhet.Tallene fram til 22. juli bygger på telefonintervju av 491 personer i perioden fra tirsdag 19. juli til bomben i Regjeringskvartalet smalt fredag 22. juli. Deretter ble 488 personer intervjuet i perioden fra lørdag 23. til tirsdag 26. juli.I dagene før terrorangrepet fikk Ap en oppslutning på 28,1 prosent, mens oppslutningen økte med 10,6 prosentpoeng til 38,7 prosent etter angrepet.Frp gikk tilbake 2,8 prosentpoeng i den samme perioden, fra 20,3 prosents oppslutning til 17,5 prosent. Høyre fikk en oppslutning på 21,5 prosent, en tilbakegang på hele 7,1 prosentpoeng.Venstre og SV økte sin oppslutning med henholdsvis 2,2 og 1,3 prosentpoeng og endte begge med en oppslutning på 6 prosent. Rødt mistet 1,6 prosentpoeng og fikk 0,8 prosents oppslutning, mens Sp ble stående på stedet hvil, med en oppslutning på 4,1 prosent. Andre partier gikk tilbake 0,5 prosentpoeng til 0,8 prosent. (©NTB)