- Arrogant og unyansert om gjeldskrisen

Statsminister Jens Stoltenberg snakker ovenfra og ned når han ber euroland i gjeldskrise lære av Norge, mener nestleder Per Arne Olsen i Frp.

Jens Stoltenberg - Foto: Scanpipx

Statsministeren minner om en rikmann som belærer en arbeidsløs nabo i nød om at han burde hatt mer penger på bok, synes Olsen. Det var i et intervju med NTB onsdag at Jens Stoltenberg ba land i alvorlig gjeldskrise om å lære av Norge og innføre høyere skatter for å utligne sine enorme budsjettunderskudd.Han påpekte manglende samsvar mellom skattenivået og velferdsnivået i flere av de sterkt forgjeldede kriselandene.- Et velferdssystem på nivå med det norske er uforenlig med et skattesystem på nivå med det amerikanske, sa han.Per Arne Olsen framholder at det neppe er læringsevnen det er noe galt med, men mangelen på oljeformue og løpende inntekter fra oljevirksomhet. Da regjeringen lanserte den ene krisepakken etter den andre i 2008 og 2009 var de stort sett finansiert ved økt uttak av oljepenger, påpeker han.- Verken Hellas, Italia, Irland eller Portugal har spesielt lave skattenivåer, men likevel er de kommet i krise. Flere europeiske land med lavere eller flat skatt har klart seg relativt bra gjennom krisen. Stoltenberg kommer derfor med enkle og lettvinte politiske poenger om krisen i Europa sier Per Arne Olsen. (©NTB)