Børsene i Europa jublet etter godt nytt fra Brussel

Børsene i Europa gjorde et gledeshopp da det torsdag ble kjent at eurolandene er enige om å gi kriserammede europeiske land billigere lån.

En trader handler aksjer på DAX, børsen i Frankfurt - Foto: AP

Frykten for at gjeldsproblemene i flere europeiske land skal spre seg til enda flere økonomier, sank betraktelig etter nyhetene fra Brussel.Eurogruppens ledere har ifølge utkastet til slutterklæring fra eurotoppmøtet blitt enige om å doble nedbetalingstiden på lånene fra EUs stabiliseringsorgan EFSE til land som Hellas, Irland og Portugal.|I tillegg skal rentene skrus ned fra rundt 4,5 til 3,5 prosent.Den etterlengtede gladnyheten gjorde at de europeiske aksjemarkedene stengte på sitt høyeste nivå på to uker. Også den utsatte banksektoren, som den siste tiden har falt kraftig, hadde oppgang.Bankindeksen STOXX 600 steg 4,1 prosent. Storbankene Intesa SanPaolo og Unicredit steg henholdsvis 9,5 og 10,4 prosent.Mer moderat var oppgangen for de ledende europeiske selskapene på FTSE 300-indeksen, som steg med 1,2 prosent til 1.103,76 poeng. Det er likevel det høyeste nivået på to uker.I ettermiddagshandelen tok børsene i London, Paris og Frankfurt alle gledeshopp på mellom 1 og 2 prosent, mens hovedindeksen i Milano føk 4 prosent i været.I åpningshandelen i USA reagerte også investorene positivt. (©NTB)