Dansk legemiddel brukt i henrettelse i USA

Det danske legemiddelfirmaet Lundbeck raser etter at en drapsdømt i Delaware i USA fredag ble henrettet ved hjelp av et av deres produkter.

Dommer i rettssal - Foto: iStockphoto

Robert Jackson var dømt til døden for å ha drept en kvinne med øks, og det danske legemiddelfirmaet er svært opprørt over at et av deres legemidler er blitt brukt i forbindelse med fredagens henrettelse i den amerikanske delstaten.- Vi er imot misbruket av vårt legemiddel, som på ingen måte er laget for et slikt formål. Det finnes for å hjelpe pasienter, sier Anders Schroll, kommunikasjonsdirektør i Lundbeck.Legemiddelet som ble brukt er Pentobarbital, et kortvirkende bedøvelsesmiddel utviklet for personer med epilepsi.- Vi har skrevet til amerikanske myndigheter og bedt dem stoppe misbruket. Da det har vist seg å ikke være tilstrekkelig, har vi bestemt oss for å endre måten vi distribuerer det på, sier Schroll.Sykehus og behandlingssentre vil fortsatt kunne bestille stoffet, men Lundbeck vil heretter avvise bestillinger fra fengsler i delstater som praktiserer dødsstraff.Jackson ble dømt for å ha drept Katherine Girardi med en øks under et ran i 1992. Han har hevdet at han var uskyldig helt til han ble henrettet fredag. Henrettelsen er den trettiende i USA i år.