Eksplosjonen kan komme fra koffert

Eksplosjonen i regjeringskvartalet i Oslo kan ha blitt forårsaket av en bærbar mengde sprengstoff, tror bombeekspert.

Foto: Scanpix

- Ut fra de bildene jeg har sett av bygningene, tyder det på at eksplosjonen ble forårsaket av store mengder sprengstoff plassert utenfor, sier lederen for mineavdelingen i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard til NTB.- Min foreløpige teori er at det var snakk om en bilbombe, men det tilsier et tydelig krater i bakken, noe jeg ikke har sett ennå. Dybden av slike krater vil rett nok avhenge av underlaget, men det vil alltid være et krater, sier Nergaard.Per Nergaard utelukker heller ikke at en kraftigere type sprengstoff kan være benyttet, noe som vil være enklere å plassere ubemerket.- Ut fra skadene i Oslo sentrum kan det i så fall ha vært snakk om 60-70 kilo dynamitt, som ofte er lett tilgjengelig på norske byggeplasser og anleggsområder, sier han.- En mindre mengde militært sprengstoff, 40-50 kilo TNT som nesten kan skjules i en koffert, vil også praksis kunnet forårsake slike skader. Men slikt sprengstoff er svært vanskelig å få tak i her i landet, sier Nergaard. (©NTB)