Elden:- Var uaktuelt å bistå som forsvarer

En av Norges mest kjente forsvarsadvokater, John Christian Elden, hadde allerede fredag mottatt spørsmål fra pårørende om deres juridiske situasjon. Da var det uaktuelt å bistå som forsvarer.

Advokat John Christian Elden. Foto: Finansavisen
Politikk
Fredagens terrorhendelser har rystet en hel nasjon - og mange har vanskelig for å forstå at noen vil forsvare den terrorsiktede Anders Behring Breivik.En av Norges mest kjente forsvarere, John Christian Elden, som blant annet forsvarte den terrortiltalte Afran Qadeer Bhatti - som senere ble frifunnet for terroranklagene, sier til HegnarOnline at det var uaktuelt å bistå som forsvarer.
- Jeg fikk allerede fredag spørsmål fra pårørende og venner av meg med barn på Utøya om hvordan deres juridiske situasjon var, og når vi allerede virker som bistandsadvokat for de pårørende i saken er det uaktuelt også å bistå som forsvarer, sier Elden til HegnarOnline.Elden har vært fast forsvarer i Borgarting lagmannsrett og Oslo tingrett siden 2000.Han vil ikke spekulere i hva den terrortiltalte la til grunn ved valg av forsvarer.- Demokratiske land har fritt forsvarervalg, sier Elden.Breivik skal ha spurt en annen forsvarer, som takket nei, før han spurte Geir Lippestad. Lippestad skal først ha ment at oppgaven ville bli for tøff, men etter å ha snakket med familien - bestemte han seg, etter 10 til 11 timer, for å si ja.- VI fant ut at hvis jeg takket nei til denne jobben, så sa vi nei til demokratiet, har Lippestad uttalt.Les også: Advokat .HegnarOnline spør Elden hvilke utfordringer og dilemmaer han tror Breiviks forsvarer står overfor?- Balansegangen mellom strafferett og meningsytringer er åpenbar. Han skal forsvare personen. Ikke handlingen, svarer Elden og fortsetter;- Han skal få frem det som er viktig for retten å vite om sin klients situasjon uten hensyn til lynsjestemningen.Lippestad måtte tåle en rekke slengbemerkninger på vei inn i Oslo tingrett mandag, og mange har problemer med å forstå at noen kan forsvare en slik manns handlinger. Hva tenker du om dette?- At de ikke har skjønt hva demokrati og rettsstat er og hva de egentlig kjemper for, avslutter Elden.