EU-topper forsikrer at euro-krise blir unngått

Eurosonens ledere forsikrer om at gjeldssituasjonen i Hellas skal komme under kontroll. Problemet skal tas ved røttene, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Tysk forbundskansler og CDU-politiker Angela Merkel - Foto: Scanpix

- Jeg forventer at vi vil bli i stand til å enes om et nytt program for Hellas. Dette er et viktig signal. Og med dette programmet vil vi gripe problemet an ved røttene, sa Angela Merkel da hun kom til Brussel torsdag for å delta på eurogruppens krisetoppmøte om gjeldskrisen.I forkant av toppmøtet kom det fram at flere ledere i eurosonen ikke lenger ville utelukke en delvis betalingsstans i Hellas for å redde euroen.- Vi kan ikke utelukke noen mulighet, men alt må gjøres for å unngå det, sa eurogruppens leder Jean-Claude Juncker da han kom til toppmøtet i Brussel.- Euroen er ikke i fare, tilføyde han.- Uunngåelig Nederlands finansminister antydet torsdag også at en delvis gresk betalingssvikt må tåles.- En selektiv betalingssvikt er ikke et mål i seg selv og selvfølgelig ikke noe vi ser fram til, men vi kan ikke utelukke det på forhånd. Det er potensielt uunngåelig, sa finansminister Jan Kees de Jager i Nederlands nasjonalforsamling før eurotoppmøtet begynte.- Kravet om å hindre en delvis betalingsstopp er blitt fjernet, tilføyde han den nye krisepakken for Hellas.EU-kilder sier samtidig til nyhetsbyrået Reuters at den europeiske sentralbanken ECB er innstilt på å godta at Hellas ikke klarer å betale ned på all gjeld.