Forhandlinger om gjeldstak i Det hvite hus

Flertallslederen i Senatet, Harry Reid, har utsatt en prøveavstemning om demokratenes forslag til sparepakke og heving av gjeldstaket for å gi mer tid til forhandlinger.

Det hvite hus. Foto: Scanpix

Reid sa lørdag kveld at det var forhandlinger i gang mellom lederne for begge partier i Kongressen og president Barack Obama, men at det fortsatt var et godt stykke igjen til en løsning.Senatet skulle ha stemt over det demokratiske forslaget klokka 1 lokal tid søndag, men det ble utsatt til klokka 13 søndag ettermiddag lokal tid.Mange mener en avstemning er bortkastet tid siden forslaget allerede er avvist av Representantenes hus, og trolig heller ikke blir vedtatt i Senatet der det kreves 60 av 100 stemmer for å realitetsbehandle det. Dagen før ble Republikanernes forslag avvist av Senatet.Obama og Demokratene ønsker en sparepakke på 2.400 milliarder dollar, stor nok til at gjeldstaket kan heves så mye at det ikke er nødvendig å gå gjennom hele debatten igjen før valget neste år.Republikanerne derimot vil ha en mindre sparepakke på 900 milliarder dollar og en tilsvarende heving av gjeldstaket som vil tvinge fram en ny debatt om heving av gjeldstaket over nyttår.Et problem som gjør forhandlingene vanskelige, er at Tea Party-aktivistene som utgjør 25 prosent av Republikanernes partigruppe, ikke aksepterer noen avtale som fører til skatteøkning eller mer økt statsgjeld.