Framgang i forhandlinger i USA

Det er fremdeles tid til å bli enige om budsjettkutt før fristen for å heve gjeldstaket går ut 2. august, påpeker Det hvite hus' budsjettdirektør, Jack Lew.

USAs finansminister Timothy Geithner - Foto: AP

Det har foregått mye i helgen, og vi ser en framgang, sier Lew om de til nå fastlåste forhandlingene om budsjettkutt og heving av USAs gjeldstak.Lew stilte søndag opp i flere TV-programmer, deriblant CNNs frokost-TV, for å snakke om utviklingen i forhandlingene.Budsjettdirektøren sier han er overbevist om at ledere i Kongressen vet at det eneste alternativet er å heve gjeldstaket, og at det fortsatt er tid til å hale i land en avtale om store sparetiltak.Fredag ga USAs president Barack Obama medlemmer av Kongressen en frist til over helgen på å finne en løsning på uenighetene mellom Republikanerne og Demokratene.USAs eksisterende gjeldstak på 14.300 milliarder dollar ble nådd allerede i mai, og finansminister Timothy Geithner har varslet at statskassen vil gå tom den 2. august om gjeldstaket ikke blir hevet.De folkevalgte er imidlertid enige om at gjeldstaket ikke kan heves uten at det samtidig tas grep for å få budsjettunderskuddet ned. Det de ikke klarer å bli enige om, er hvordan de skal få til dette.Kredittvurderingsbyråer har allerede gjort det klart at USAs kredittverdighet ligger an til å bli nedgradert dersom det ikke nås enighet om sparetiltak og heving av gjeldstaket. (©NTB)