Høyre forlanger KGB-orientering

Både Thorbjørn Jagland og Aps tidligere partisekretær Martin Kolberg avviser at Ap-topper stanset en bok med navn på norske KGB-agenter. Men Høyre forlanger en orientering i Stortinget.

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen. Foto: Scanpix
Politikk

- Helt utenkelig, sier Kolberg, partisekretær fra 2001 til 2008, om påstander om at partiledelsen med bistand fra Utenriksdepartementet stanset utgivelsen av en bok som inneholdt navn på to norske KGB-agenter eller spioner tidlig på 2000-tallet.Påstandene fremmes i Dagbladet søndag av to anonyme kilder, den ene er en diplomat i Utenriksdepartementet. UD-kilden sier han selv var nevnt i boka, men tror navnet skrev seg fra en liste over UD-folk som jobbet mot Sovjetunionen.- For det første er det aldri dokumentert at andre Ap-topper enn Arne Treholt var agenter eller spioner. Og hadde det vært tilfelle, ville vi aldri gjennomført en dekkoperasjon. Vi har da heller ikke holdt hånden over Treholt noen gang, sier Kolberg, som oppfordrer Dagbladets kilder til å stå fram.- Alle vil tjene på det, sier den tidligere partisekretæren, som ellers ikke vil foreta seg noe i denne saken.Thorbjørn Jagland var på denne tiden både Ap-leder og utenriksminister. Han sier at partiledelsen verken hørte om eller stanset noen bok.Boka var skrevet av Christopher Andrews, den var ferdig og skulle etter planen utgis i 2002. Tema var den kalde krigen og KGBs kontakter i Skandinavia. Den bygde på materiale fra de omfattende arkivene som den pensjonerte sovjetiske arkivsjefen Vasilij Mitrokhin satt på.- Jeg kan med sikkerhet si at Aps ledelse aldri hørte om noen bok, sier Jagland til NTB.Men opposisjonen forlanger handling. Høyres Ivar Kristiansen, som sitter i forsvars- og utenrikskomiteen, sier til Dagbladet at saken er «så pikant at både justisministeren og utenriksministeren bør orientere Stortinget.»Frp-leder Siv Jensen mener det mest oppsiktsvekkende i saken er at Arbeiderpartiet faktisk skal ha klart å forhindre utgivelsen av boka.Venstres nestleder Ola Elvestuen er spent påhva regjeringen velger å gjøre.- Vil vi nå få et tydelig signal fra regjeringen med beskjed til britiske myndigheter om at boka kan bli frigitt? Hva gjør de nå? spør Elvestuen. (©NTB)

Nyheter
Politikk