Joly med første utspill i valgkampen

Norsk-franske Eva Joly mener de rikeste i en årrekke har fått skattegaver fra politikerne i det hun betegner som et ultraliberalt fransk samfunn.

Korrupsjonsjegeren Eva Joly - Foto: Scanpix

- De siste 30 årene har forskjellene vokst. Det er fordi de har levd i et ultraliberalt samfunn i over ti år, hvor regjeringen ikke har hatt mot til å kreve inn skatter, og har levd mye på lån og gitt skattegaver til de rikeste, sier Joly i et intervju med NRK.Eva Joly ble for få dager siden valgt til presidentkandidat for De grønne i Frankrike. Hun er historiens første franske presidentkandidat med to statsborgerskap. Fra ytre høyre i fransk politikk blir hun kritisert for sitt doble statsborgerskap og for å ikke være fransk nok.Joly er kjent som en uredd og kompromissløs korrupsjonsjeger i Frankrike, men i valgkampen vil hun bruke kreftene sine på å kjempe for miljøvern og de svake i samfunnet.- Jeg bærer også med meg de sakene jeg har brent for i mange år. Det kan ikke bli rettferdighet i verden så lenge vi lar skatteparadisene regjere, og så lenge korrupsjonen også ødelegger tillitsforholdene, sier hun til NRK.Denne uken ble det bråk da hun på nasjonaldagen foreslo at militærparadene burde byttes ut med et realt folketog, noe som skapte ramaskrik både til høyre og venstre i fransk politikk. (©NTB)