Jussprofessor advarer mot paragraf 102

Jussprofessor Asbjørn Sandbakken advarer mot å bruke bestemmelsen om forbrytelse mot menneskeheten i saken mot Anders Behring Breivik.

Dommer i rettssal - Foto: iStockphoto

Professor ved Universitet i Bergen, Asbjørn Sandbakken, frykter at en bruk av straffelovens paragraf 102 i denne saken vil være å gi Breivik rett i hans retorikk om at Europa er i krig.- Ved å bruke lover som er myntet på krigslignende situasjoner, gir vi gjerningsmannen en seier. Han får rett i at Europa er i krig, at ugjerningen ikke bare er en forbrytelse, men et angrep på samfunnet. Da får han et opphøyd martyrstempel, sier Sandbakken til Klassekampen.Han viser til at ordlyden i paragraf 102 er importert fra de såkalte Roma-statuttene som Den internasjonale straffedomstolen i Haag bygger på.- Disse paragrafene er myntet på en helt annen situasjon, slik som saken mot Slobodan Milosevic for forbrytelsene i Kosovo, sier han.Den nye bestemmelsen i straffeloven, paragraf 102, har en strafferamme på 30 års fengsel. Riksadvokat Tor-Aksel Busch har sagt at påtalemyndigheten vil se om paragrafen kan komme til anvendelse i utferdigelsen av en tiltale mot massedrapsmannen. Men samtidig har han sagt at han anser terrortiltale som mest hensiktsmessig.