Kan gi rentehopp og kraftig børsfall

Hvis ikke politikerne kommer til enighet i USA kan det utløse rentehopp og kraftige børsfall i USA, og i verste fall utløse en ny resesjon.

President Barack Obama - Foto: David Katz/Obama for America

Republikanernes leder i Kongressen, John Boehner, sa fredag at han har brutt forhandlingene med president Barack Obama om sparetiltak og heving av USAs gjeldstak. Men allerede dagen etter gikk han med på nye samtaler.John Boehner fastslo fredag at det ikke ville lar seg gjøre å bli enig med presidenten om et forlik i saken. Derfor ville han heller konsentrere seg om å finne en løsning sammen med Demokratene i Senatet. Obama reagerte skarpt på bruddet og innkalte til nye samtaler allerede dagen etter.- Tida er ute, sa Obama sent fredag kveld.Ifølge ham er et forlik helt nødvendig for å unngå å påføre økonomien ny skade i ei tid som allerede er vanskelig for USA.- Vi kan samles om et kompromiss for landets beste. Vi kan styrke vår økonomi og gi barna vår ei sikrer framtid, sa han.Etter presidentens pressekonferanse sa John Boehner at han ville delta i samtalene lørdag sammen med andre ledere i Kongressen.Uenige om skattDet var uenighet om skattenivået som fikk John Boehner til først å trekke seg fra forhandlingene.Obama og hans parti Demokratene mener økt skatt for de mest velstående amerikanerne er et nødvendig tiltak i arbeidet for å få ned USAs svulmende budsjettunderskudd. Republikanerne motsetter seg dette og vil få ned budsjettunderskuddet gjennom budsjettkutt alene.Om gjeldstaket på 14.300 milliarder dollar, omlag 80.000 milliarder kroner, ikke blir hevet, kan det utløse rentehopp og kraftige børsfall i USA og i verste fall utløse en ny resesjon i landet. (©NTB)