Kinaavis stenger gravejournalistikk-redaksjon

En av Kinas ledende aviser har stengt sin respekterte avdeling for undersøkende journalistikk, ifølge redaktøren. Flere frykter nå for landets smått voksende vaktbikkjejournalistikk.

Foto: Øyvind Hagen / Statoil

Avisen China Economic Times er de siste årene blitt en av Kinas ledende vaktbikkjeaviser, skriver nyhetsbyrået AFP.Tirsdag sa redaktørens assistent, Xie Baokang, at avisens avdeling for undersøkende og gravende journalistikk er «avviklet».- Journalistene jobber fortsatt for avisen, men er flyttet til andre avdelinger, sa Baokang, uten å ville kommentere nærmere bakgrunnen for avviklingen.Avgjørelsen har ført til bekymringer om fremtidens journalistikk i Kina, spesielt om dens overvåkende og samfunnskritiske funksjon.- Hva som skjer med denne respekterte avdelingen i China Economic Times vil reflektere det generelle miljøet for undersøkende journalistikk i Kina, sa David Bandurski, forfatter av en bok om Kinas undersøkende journalistikk.Vaktbikkjejournalistikken i Kina har styrket seg de siste årene, til tross for kommunistpartiets sensursystem, som favoriserer mediedekning i favør for myndighetene.Myndighetenes kontroll og sensur er blitt skjerpet etter vårens opprør i Nord-Afrika og Midtøsten, av frykt for at de kan inspirere til lignende opprør i Kina. Flere menneskerettsadvokater og aktivister er blitt arrestert. (©NTB)