Kystverket hastefjerner olje fra gammelt skipsvrak

Det britiske skipet HMS Bittern har ligget på havets bunn siden 1940. Nå har innholdet, nærmere 200.000 liter olje, begynt å lekke i havet. Derfor skal skipet heves.

Oljelenser lagt ut etter utslippet av olje fra havarerte Deepwater Horizon i Mexico-gulfen. Foto: Scanpix/Ap

Oljeutslippene fra vraket har økt i sommer, og nå haster det med å tømme skipet for olje, ifølge Kystverket.- Vi skal prøve å tømme vraket for olje i løpet av august og september. Situasjonen er såpass akutt at vi må få et anbud på oppdraget i løpet av en ukes tid. Dersom det skulle bli et større utslipp, kan det bli alvorlige miljøskader, sier beredskapsleder Rune Bergstrøm til NRK Trøndelag.Ordfører i Namsos, Morten Stene, er lettet over at oljen fjernes.- Vi tenker på båten og lekkasjen hver dag. Det er jo en miljøbombe som ligger i Namsenfjorden, sier han.Skipet ligger på 150 meters dyp i Namsenfjorden. Sannsynligvis bidrar Fiskeridepartementet med midler til oppryddingsarbeidet. (©NTB)