Merkel vil ha eget ratingbyrå

EU-ledere har den siste tiden sterkt kritisert amerikanske kredittvurderingsbyråers nedgraderinger av EU-lands gjeld og kredittverdighet. Tysklands statsminister ønsker seg nå et europeisk byrå.

Angela Merkel - Foto: Scanpix

- Det er viktig at Europa også har et kredittvurderingsbyrå, sa Tysklands statsminister Angela Merkel i et tv-intervju med tyske ARD søndag, og la til at kineserne jo har sitt eget byrå allerede.Uttalelsen kommer etter at verdens tre ledende kredittvurderingsbyråer har blitt heftig kritisert av EU-kommisjonen og andre EU-ledere den siste tiden.Standard&Poor's, Moody's og Fitch, som vurderer betalingsevnen til land, banker og selskaper, beskyldes for å være totalt dominerende i markedet og levere selvoppfyllende profetier, og overdrive gjeldskrisen i eurosonen.EUs interne markedssjef foreslo tidligere i uken en delvis munnkurv for å forhindre byråene å gradere gjeld i EU-land som reddes av støttetiltak.Sjeføkonom i OECD, Pier Carlo Padoan, er også sterkt kritisk til kredittvurderingsbyråenes praksis.- De viderebringer ikke bare informasjon, de konkluderer på en måte som øker hastigheten på økonomiske trender, sa Padoan i forrige uke, etter at amerikanske Moody's nedgraderte Portugals kredittverdighet til «søppelstatus».- Dette er som å dytte en som står på kanten av stupet. Det forverrer krisen, sa Padoan da.Moody's nedgraderte i forrige uke gjelden til både Portugal og Irland. Denne uken nedgraderte Fitch Hellas' kredittverdighet. Myndighetene i samtlige tre land har protestert mot nedgraderingene, som påvirker priser og rentenivå.EU-kommisjonens president har anklaget eksisterende byrå for å ha et antieuropeisk bias, ettersom de er basert i USA. Analytikere peker likevel på at argumentet overser at Fitch hovedsakelig er eid av et fransk selskap. (©NTB)