Minst 85 drept på Utøya

Minst 84 mennesker ble brutalt massakrert under skytedramaet på Utøya fredag. Tragedien på ungdomsleiren har fått et ufattelig omfang. (oppdatert kl.15.58.)

Utøya Tyrifjorden i Hole kommune i Buskerud. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Politidirektoratet innkalte natt til lørdag på kort varsel til pressekonferanse. Politidirektør Øystein Mæland hadde nye, og sjokkerende høye tall på antall drepte.- Det vi vet nå, er at minst 80 mennesker ble drept på Utøya, opplyste Mæland på pressekonferansen på Sentrum politistasjon.Oppdatert kl.15.58:85 drept på Utøya, opplyser Roger Andresen fra politiet. Tallet vil kunne stige.Dermed har tragedien på Utøya fått et langt større omfang enn først antatt. I tillegg er minst sju bekreftet drept av eksplosjonen i regjeringskvartalet.- Dette er en situasjon som påvirker oss alle sammen. Dette er en hendelse av katastrofalt omfang, sa politidirektøren.32 år gamle Anders Behring Breivik ble sent fredag pågrepet og siktet for drapene på Utøya. Han er også mistenkt for å stå bak bomben som raserte regjeringskvartalet ved 15.30-tiden samme ettermiddag.Overlevende fra Utøya forteller om en uvirkelig situasjon der en mann som ga seg ut for å være politi, ikledd uniform og med skuddsikker vest skjøt mennesker rundt seg.Antallet drepte kan stige Mæland sier at situasjonen fortsatt er uoversiktlig, og at antallet drepte kan komme til å stige. Han skildrer en situasjon på Utøya der politifolk har lett over hele øya etter drepte og skadde. Lenge var politiets innsats også preget av at det skulle være utplassert eksplosiver på øya.Fungerende politimester i Oslo, Sveinung Sponheim, opplyste på pressekonferansen at det fortsatt er uklart hva som kan være motivet for ugjerningen. 32-åringen var natt til lørdag i uformelle avhør.- Han har gitt noe informasjon som er interessant og noen opplysninger kan nok hjelpe oss videre i etterforskningen, sa Sponheim.Brukte automatvåpen Politiet bekrefter at gjerningsmannen har brukt et automatvåpen under den ufattelige likvideringen av ungdommer på Utøya i Hole kommune i Buskerud.Ifølge Sponheim arbeider politiet ut fra en hypotese om at flere personer kan være involvert i ugjerningen. Blant spørsmålene som stilles, er om det rett og slett er mulig for bare én mann å drepe så mange ungdommer.- Men foreløpig er det ikke noe som tyder på at det var flere, sa Sponheim.Politiet ser en klar sammenheng mellom drapene på Utøya og bombeeksplosjonen i Oslo sentrum tidligere fredag.- Mannen som ble pågrepet på Utøya, er den samme som ble observert utenfor Regjeringskvartalet kort tid før eksplosjonen, sier Sponheim.Mannen var ikledd en politigenser med politimerke, og han skal ha fortalt til ungdomspolitikerne i AUF at han var politimann og hadde blitt sendt ut på grunn av bomben i Oslo. (©NTB)