Mot svært våt helg i Sør-Norge

Det går mot en svært våt helg i Sør-Norge. NVE har sendt ut flomvarsel.

Elva Gausa flommet over og gikk jevnt med fylkesveg 255 ved Bødal i Vestre Gausdal fredag formiddag. Store nedbørsmengder har ført til flom og jordras flere steder på Østlandet. Foto: Geir Olsen / Scanpix

- Den første delen av helgen renner bort. Lokalt kan det komme mye nedbør, opptil 100 millimeter på to dager, sier statsmeteorolog Pål Evensen ved Meteorologisk institutt.Fredag og lørdag blir våtest i sør, men nedbørsområdet trekker seg gradvis nordover og når de nordligste fylkene mot slutten av helgen.Flomvarsel NVE har sendt ut flomvarsel for Sørlandet og Østlandet. Prognosene tyder på at det kommer mest nedbør fra Agder til Mjøsområdet, men det kan også bli flom i mindre og mellomstore vassdrag andre steder på Sør- og Østlandet.- Store nedbørsmengder medfører økt fare for løsmasseskred, spesielt i terreng med bratte skråninger, langs bekker og elveløp med stor vannføring, skriver NVE på sine nettsider.Skal en se sola i Norge den første delen av helgen, må en dra til de to nordligste fylkene.- Det ser bra ut i Troms og Finnmark lørdag, men søndag begynner nedbørsområdet å trekke inn, sier Evensen.Temperaturen i nord kan krype opp mot 20 grader, mens det lenger sør blir 16 til 18 grader. Men det kan bli sterk vind, noe småbåtfolket langs kysten i sør må være oppmerksom på, advarer meteorologen.- Spesielt fredag og lørdag blir det en del vind på kysten i sør, så de som er ute i småbåt må være obs, sier Evensen.