NATO på vei ut av Afghanistan

NATO har så smått startet prosessen med å overlate sikkerhetsansvaret i Afghanistan til afghanske styrker. Tilbaketrekningen skal etter planen være fullført ved utgangen av 2014.

Mazar-E-Sharif, Afghanistan 20100103.Sveriges kronprinsesse Victoria fikk prøvekjøre en stridsvogn da hun og hennes forlovede, Daniel Westling, besøkte svenske mannskaper i Mazar-E-Sharif i Afghanistan søndag.Foto: Henrik Eskilsson/FS18/Försvarsmakten / SCANPIX Henrik Eskilsson/FS18/Försvarsmakten

Overføringen av sikkerhetsansvaret fra den NATO-ledede ISAF-styrken ble formelt påbegynt under en kort seremoni i den afghanske provinsen Bamiyan søndag.- Det ble holdt en seremoni i politihovedkvarteret i Bamiyan for å markere den offisielle overføringen av ansvaret fra utenlandske til afghanske styrker, sier innenriksdepartementets talsmann Siddiq Siddiqi.Seremonien var ikke varslet på forhånd, og kun et lite antall medieaktører fikk være til stede, ifølge Reuters.Det var newzealandske styrker som overlot den første stafettpinnen til afghansk politi under søndagens markering, som heller ikke ble vist på afghansk fjernsyn.Alle militære utenlandske styrker skal etter planen ha forlatt Afghanistan innen slutten av 2014. Flere land som deltar i den internasjonale ISAF-styrken har lagt fram planer for sine tilbaketrekninger.Rundt 150.000 utenlandske soldater befinner seg i Afghanistan, om lag 100.000 av dem amerikanske, snart ti år etter invasjonen. (©NTB)