Nord-Korea og Sør-Korea på talefot igjen

Nord-Korea og Sør-Korea har holdt samtaler på høyt nivå for første gang siden sekslandssamtalene om Nord-Koreas atomvåpenprogram brøt sammen i 2008.

En liten jente i Sør-Korea - Foto: Scanpix

Samtalene var av uoffisiell art og ble holdt i forbindelse med ASEANs regionale forum i Nusa Dua på Bali i Indonesia. Sør-Koreas utenriksminister Kim Sung-hwan hadde en «kort samtale» med Nord-Koreas utenriksminister Pak Ui-chun, het det i en sørkoreansk uttalelse ifølge nyhetsbyrået Yonhap.Dagen i forveien var Sør-Koreas utsending til de internasjonale samtalene om Nord-Koreas atomvåpenprogram, Wi Sung-lac, i samtaler med Nord-Koreas utsending Ri Yong-ho.Utsendingene ble da enige om at sekslandssamtalene burde gjenopptas så raskt som mulig. I samtalene deltar også Japan, Kina, Russland og USA.USAs utenriksminister Hillary Clinton sa lørdag at møtene er oppmuntrende, men understreker at gjenopptakelse av sekslandssamtalene er avhengig av at Nord-Korea viser vilje til å endre sin atferd.- De må avstå fra provokasjoner, ta skritt mot irreversibel atomnedrustning og overholde sine forpliktelser, sa Clinton.Nord-Korea har gjennomført to atomprøvesprengninger i løpet av de siste fem årene. Som følge av atomvåpenprogrammet er landet underlagt internasjonale sanksjoner. (©NTB)