Norske regnskogmilliarder står ubrukt på konto

Regjeringens lovede støtte til bevaring av regnskog hoper seg opp på bankkontoer. Det er det gode grunner til, mener Regnskogfondet.

Statsminister Jens Stoltenberg, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Brasils miljøminister Carlos Minc (i midten bak) får demonstrert av kjentmannenTasso hvordan man tapper gummi i regnskogen i Amazonas. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Den rødgrønne regjeringen lovet i 2007 å bruke 3 milliarder kroner årlig for å stanse hogst av regnskog, noe som vil kunne gi stor reduksjon i det totale utslippet av klimagasser i verden.Fire år senere hoper imidlertid milliardene seg opp på konto. Innen året er omme kan det være snakk om hele 3 milliarder kroner, viser en gjennomgang bistandstidsskriftet Development Today har gjort.Overføringene til de tre prioriterte samarbeidslandene Brasil, Indonesia og Guyana har stagnert, og ved utgangen av fjoråret var under 10 prosent av de 1,9 milliarder kronene som til da var bevilget, faktisk utbetalt.- Resten står i hovedsak på bankkontoer i Oslo og Washington, og det er hittil i 2011 ikke gjort noen beslutninger om utbetalinger, skriver tidsskriftet.Forsinkelsene skyldes uenighet om hvilke prosjekter som skal godkjennes, og hvordan selve godkjenningsprosessen skal foregå, ifølge Development Today. Selv om Norge har økt utbetalingstempoet, stanser pengene fortsatt opp i Washington.Nestleder i Regnskogfondet Yngve Kristiansen mener at det er gode grunner til at pengene ikke er utbetalt.- Det er helt greit at de holder tilbake penger når forutsetningene ikke er oppfylt i mottakerlandene, og i de fleste tilfeller er dette grunnen, sier Kristiansen til NTB. (©NTB)