Ny stresstest av bankene - den forrige var en vits

Den forrige stresstesten av de 91 europeiske bankene er blitt omtalt som en vits. Dagens resultater blir underminert av en bank som gjør "mytteri" og at det ikke testet for gresk mislighold.

Euro-skulpturen utenfor den Europeiske sentralbanken i Frankfurt - AP Photo/Michael Probst
Politikk

Fra klokken 18 fredag vil det europeiske banktilsynet (The European Banking Authority - EBA) publisere resultatene fra de nye stresstesten av de 91 europeiske bankene som er med.Målet er å øke tilliten til regionens banker, og vise at de kan motstå tøffe økonomiske motvinder.Men i følge Bloomberg blir det hele underminert av at det ikke vil bli testet for gresk mislighold og at den tyske Landesbank Hessen-Thueringen gjør mytteri, og nekter EBA å offentliggjøre resultatene for banken i sin helhet.Årsaken skal være at testene viser at bankens kapital, under testen, vil bli halvert uten at det er grunnlag for det.Ikke realistisk nok? Fjorårets test ble kritisert for ikke å være tøffe nok. Testene viste at bankene bare trengte å øke kjernekapitalen med 3,5 milliarder euro, tilsvarende knapt 28 milliarder kroner.Det var så lavt på skalaen, over det som var ventet, at det er blitt karakterisert som en vits.EBA kan heller ikke tvinge bankene til å være med, og det kan ikke teste for et gresk mislighold, selv om credit default swaps viser at det er over 86,5 prosent sannsynlighet for at det vil skje.Testes i flau vind? Testen vil vise hvilke banker som vil ha en kjernekapitaldekning (Tier 1) på mer enn 5, prosent under gitt forutsetninger.Testen skal vise hvordan banken vil motstå en tilbakegang i økonomien på 0,5 prosent i 2011 (kanskje ikke veldig sannsynlige).I tillegg testes det for hvordan bankene vil klare seg om aksjemarkedet faller med 15 prosent (kanskje litt mer sannsynlig) og hvordan de vil håndtere tap på salg av obligasjoner som ikke holdes til forfall.Men det vil ikke bli testet med en situasjon der Hellas misligholder sin statsgjeld.Trenger 2.000 milliarder kroner?Standard & Poor's egne stresstester, som ble offentliggjort i mars, viste, i følge Bloomberg, at europeiske banker vil trenge så mye som 250 milliarder euro, tilsvarende nesten 2.000 milliarder kroner, i ny kapital for å klare seg gjennom et ruskevær med høyere renter og en alvorlig økonomisk nedtur.I kontrast til dette kan det nevnest at 113 investorer, som ble spurt av Goldman Sachs, i juni ventet at bankene, i kjølvannet av testresultatene, kommer til å hente 29 milliarder euro i frisk kapital, tilsvarende knapt 230 milliarder kroner.Rapporten vil imidlertid inneholde så mye informasjon om bankene at det vil være mulig å teste selv, hvordan et økonomisk ruskevær vil slå ut. Bankene må oppgi totalt 3.000 tall, mot 100 i 2010.10 sider om hver bank Rapporten vil også inneholde informasjon om kapitalnivå, estimert inntjening i 2011 og 2012 samt størrelsen og forfall på beholdninger av statsobligasjoner. Og informasjonen om hver bank vil dekke 10 sider i rapporten.Og siden rapporten offentliggjøres etter stengetid for de europeiske børsene, må vi se til USA og New York for å finne ut hvordan markedet vil tolke resultatene.I tillegg vil analytikere få hele helgen på seg til å regne på tallene i rapporten og komme frem til egne resultater på sine stresstester av de 91 bankene.Resultatene fra testene blir offentliggjort her

Nyheter
Næringsliv