Ønsker plan for gjeldstaket søndag

Republikanernes leder i Kongressen, John Boehner, ønsker å presentere en plan for å øke gjeldtaket i løpet av søndag.

House Speaker John Boehner of Ohio talks about the break down of debt ceiling talks with the White House during a news conference on Capitol Hill in Washington on Friday, July 22, 2011. (AP Photo/Harry Hamburg)

Republikanernes leder i Kongressen, John Boehner, ønsker å kunne presentere en plan for å øke gjeldtaket i USA og kutt i offentlige utgifter innen søndag ettermiddag, for å unngå uro i de asiatiske markedene mandag.Obama og hans parti Demokratene mener økt skatt for de mest velstående amerikanerne er et nødvendig tiltak i arbeidet for å få ned USAs svulmende budsjettunderskudd. Republikanerne motsetter seg dette og vil få ned budsjettunderskuddet gjennom budsjettkutt alene.Om gjeldstaket på 14.300 milliarder dollar, omlag 80.000 milliarder kroner, ikke blir hevet, kan det utløse rentehopp og kraftige børsfall i USA og i verste fall utløse en ny resesjon i landet.