Politiet vil lukke rettssal - frykter lynsjing

Politiet vil lukke fengslingsmøtet fordi de frykter hevnaksjoner og lynsjestemning i tingretten når den terrorsiktede skal fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokken 13 mandag ettermiddag.

Dommer i rettssal - Foto: iStockphoto
Politikk
Politiet vil lukke fengslingsmøtet fordi de frykter hevnaksjoner og lynsjestemning i tingretten når den terrorsiktede skal fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokken 13 mandag ettermiddag. Det vil derfor bli et massivt politioppbud for å sørge for 32-åringens sikkerhet.- Vi må forsikre oss om at siktede blir fraktet trygt fram og tilbake til retten. Vi skal også sørge for at det er så mye politi til stede at rettsforhandlingene kan gå riktig for seg, sier fungerende politimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt til TV 2.Normalt er kjennelsen fra fengslingsmøter offentlig, men det er ikke kjent hva retten vil gjøre i dette tilfellet. Det er referatforbud fra alle fengslingsmøter med mindre dommeren opphever forbudet.Det er tingrettsdommer Kim Heger som vil avgjøre om mandagens fengslingsmøte skal være lukket. Aktor er politijurist Christian Hatlo.Politiet vil kreve at den siktede blir varetektsfengslet i åtte uker. 32-åringen har erkjent de faktiske forhold, men innrømmer ikke straffskyld.- Han mener selv at han ikke kan straffes for det han har gjort. Han sier det var grusomt å gjennomføre drapene, men i hans hode var det nødvendig for å få endret samfunnet, sier Lippestad. (©NTB)