Skaffet seg våpen på lovlig vis

Terrorsiktede Anders Behring Breivik planla å skaffe våpen på ulovlig vis i utlandet, men endte med å søke politiet om våpenløyve - noe han fikk.

Anders Behring Breivik slik han fremstår i manifestet som ble oppdaget lørdag, dagen etter bomben i Oslo og drapene på Utøya. Foto: Faksimile fra manifestet / Scanpix

- Jeg hadde opprinnelig tenkt å etablere kontakt med Hells Angels, enten i Praha, Berlin eller København, skriver han i sitt såkalte manifest.Etter seks dager i Praha returnerte han imidlertid med uforrettet sak, fast bestemt på å skaffe seg et automatgevær og en pistol på lovlig vis i Norge.Behring Breivik søkte deretter om løyve til å kjøpe et semiautomatisk Ruger Mini 14-gevær.- Dette er det mest militæraktige geværet som er tillatt i Norge, skriver han.- På søknaden oppga jeg at den skulle benyttes til hjortejakt. Det var fristene å skrive sannheten - at den skulle brukes til å likvidere kulturmarxister og flerkulturelle forrædere, bare for å se reaksjonen, skriver han videre.Måneden etter fikk han innvilget løyve til å kjøpe Ruger-geværet, som han fikk våpenhandleren til å utstyre med ekstra lett avtrekker.Han bestilte deretter lyddemper, kikkertsikte, ekstra magasiner samt annet utstyr, men måtte nøye seg uten lyddemper fordi Intersport-butikken i Bogstadveien i Oslo fikk problemer med leverandøren.Etter flittig oppmøte hos Oslo pistolklubb gjennom vinteren, søkte han i januar i år om løyve til å kjøpe en 9 mm Glock 17-pistol, noe han fikk innvilget.Ammunisjon til de to våpnene skaffet han også på lovlig vis. Få måneder senere var massakren på Utøya et faktum. (©NTB)