SV-sjefen slakter eurosamarbeidet

Eurosamarbeidet er en elendig idé, som vi skal være glade for at vi ikke deltar i, mener SV-leder Kristin Halvorsen.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen - Foto: Scanpix

- Jeg har til gode å treffe noen som i løpet av de siste ukene og månedene har foreslått at Norge skal bli medlem av EU og innføre euroen. Nå har argumentene falt døde til jorden.Idet EUs største økonomier på ny setter seg rundt forhandlingsbordet for å søke en vei ut av gjeldskrisen i Hellas, tar SV-leder Kristin Halvorsen ferie - åpenbart lykkelig over det norske utenforskapet. Eurosamarbeidet var og er en dårlig idé som nå straffer seg for alvor, mener hun.- Det er veldig få land i valutaunionen som idet hele tatt klarer å innfri kravene den er tuftet på. Det er rett og slett en veldig dårlig idé å snekre sammen et valutasamarbeid mellom land som har så forskjellige økonomistyring, sier Halvorsen til NTB.Land som Portugal, Italia, Irland, Hellas og Spania er sterkt forgjeldet og har ifølge Halvorsen mislyktes over lang tid med å ha en økonomisk politikk som er bærekraftig. Det har gitt seg utslag i store underskudd på statsbudsjettene og voksende problemer med å klare avdragene på gjelda. Dermed står hele eurosonen i fare for å bli kastet ut i en alvorlig bank- og kredittkrise hvis Hellas blir slått «konkurs» og kreditorenes tillitssvikt for alvor smitter til de andre PIIGS-landene.Skoleministeren, som i dag hevder å forvalte Norges desidert viktigste kapital, barna og ungdommen, foreleser som om hun skulle vært tilbake i finansministerstolen og delt ut milliarder med gullkortet under krisen i 2008 og 2009. Da klarte hun brasene på en måte som fikk internasjonal gjenklang, og hyllest i New York Times.- Problemet med EU og eurosamarbeidet er at en felles valutaunion med land uten felles finanspolitikk gjør det umulig å fininnstille virkemidlene som skal brukes når enkeltland kommer i trøbbel, sier hun. (©NTB)