Terrorekspert kaller Breivik hybridterrorist

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp kaller Anders Behring Breivik en hybdridterrorist som er antiislamsk, men som samtidig beundrer islamisters martyrangrep.

- Han slutter seg til triviell, antiislamsk, høyreorientert ideologi, men er samtidig et speil av jihad-propagandaen fordi han beundrer islamisters bruk av martyroperasjoner som veien til å vekke tilhengere, sier Ranstorp til Politiken.Ranstorp har brukt flere dager på å lese hele Breiviks 1.500 sider lange manifest og sier det gir et fascinerende innblikk i en terrorists drivkrefter.- Et ekstremt foruroligende dokument, et enestående innblikk i terroristens drivkrefter. Du kommer direkte inn i hodet på ham, og det påvirket meg ganske sterkt, sier han.- Selv om Breivik virker intelligent, er teksten mange steder infantil. Det er som om han leker kaptein på et romskip. Han finner opp sin egen verden og sin egen rolle i den verdenen - han finner opp meningsfeller, og jo mer han gjør det, jo mer virkelig blir det for ham. Breivik eksisterer nesten bare virtuelt, sier han.Ranstorp mener Breivik er et produkt både av foreldrenes skilsmisse, dataspill og et konsekvensløst liv på internett, i tillegg til personlighetsforstyrrelser.Han beskriver 50-årene som den gylne tid da mannen arbeidet og kvinnen var hjemme, og foreldrenes skilsmisse da han var liten, brøt med dette idealet.Faren, som han ikke har hatt kontakt med siden han var tenåring, sier selv i et intervju at han sympatiserer med Arbeiderpartiet, og sønnens angrep på partiet kan derfor betraktes som et oppgjør med faren.