Terrorsiktet brukte ni år på planen

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) ser på seg selv om som en korsfarer som helt alene forberedte fredagens grusomheter i mer enn ni år.

Anders Behring Breivik slik han fremstår i manifestet som ble oppdaget lørdag, dagen etter bomben i Oslo og drapene på Utøya. Foto: Faksimile fra manifestet / Scanpix

I det over 1.500 sider lange manifestet som han har skrevet, og som ble kjent lørdag kveld, forteller 32-åringen hvordan han både ble lykkelig og komfortabel med å leve under en skjult agenda.Samtidig som han var aktiv i Fremskrittspartiet og FpU begynte han forberedelsene av den væpnede aksjonen som skulle et ledd i hans private krig på det han kaller kulturmarxisme og påstått økt islamisering av Norge og Europa.- For alle som kjenner meg, framstår jeg som en moderat høyreorientert mann og ikke en motstandskriger. Jeg har greid å forbli fokusert og høyst motivert i mer enn ni år nå, skriver han i sitt manifest.Han skriver også at terroraksjonene, bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet og massakren på Utøya, nærmest er å regne som en markedsføringsoperasjon som skal bidra til at manifestet hans blir kjent for verden.Han beskriver i detalj alle sider av hvordan en korsfarers liv og forberedelser bør være. Gjennom lang tid, skriver han, har han daglig meditert og tenkt gjennom hvordan han vil oppføre seg når politiet pågriper ham, hvordan han skal opptre under forhør og hvordan en rettssak skal gjennomføres. (©NTB)