Terrorsiktet erkjenner massedrap

Terrorsiktede Anders Behring Breivik erkjenner de faktiske forhold rundt de planlagte terrorangrepene, opplyser forsvarer Geir Lippestad.

Geir Lippestad, forsvaren til Anders Behring Breivik, møtte pressen ved Politihuset på Grønland i Oslo lørdag. Foto: Morten Holm / Scanpix

- Han har erkjent de faktiske forholdene. Han har sagt en del om hvorfor dette skjedde, men det ønsker jeg ikke å komme inn på, sier Lippestad sent lørdag kveld.Advokat Geir Lippestad opplyser også at terroren nok var planlagt over lang tid.Breivik vil fremstilles for fengsling mandag. Der har han opplyst at han vil forklare seg nærmere.Det er Behring Breivik selv som har bedt om å få Lippestad som forsvarer. Lippestad har tidligere representert Ole Nicolai Kvisler, som i 2002 ble dømt til 17 års fengsel for drapet på Benjamin Hermansen, det såkalte Holmlia-drapet.- Min klient framstår som rolig i avhørene og forklarer seg villig om det som er skjedd. Han har ikke ønsket å forklare seg om motiv og bakgrunn foreløpig. Det vil han komme tilbake til i retten, sier Lippestad til NTB.Lippestad opplyser videre at han ba politiet holde navnet hans hemmelig til å begynne med fordi han ønsket å stå fritt til å vurdere om han ville ta forsvareroppdraget.Anders Behring Breivik syntes, ifølge Lippestad, det var grusomt å gjennomføre drapene, men i hans hode var det nødvendig.- Det er veldig vanskelig for meg å gi en fornuftig oppsummering av det han sa i avhør, sier forsvarer Geir Lippestad til TV 2.Han bekrefter også opplysningene om at hans klient i lang tid har skrevet på et omfattende verk - et 1.500 siders manifest som skal gi en slags forklaring på hva han står for.(©NTB)