Ubrukte norske regnskog-milliarder

Regjeringens lovede støtte til bevaring av regnskog hoper seg opp på bankkontoer, snart fire år etter at statsminister Jens Stoltenberg lanserte sitt storstilte klimatiltak.

Statsminister Jens Stoltenberg, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Brasils miljøminister Carlos Minc (i midten bak) får demonstrert av kjentmannenTasso hvordan man tapper gummi i regnskogen i Amazonas. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Den rødgrønne regjeringen lovet i 2007 å bruke 3 milliarder kroner årlig for å stanse hogst av regnskog, noe som vil kunne gi stor reduksjon i det totale utslippet av klimagasser i verden.- Norges bidrag kan gi store og raske reduksjoner i utslippene av klimagasser til lave kostnader, sa statsminister Jens Stoltenberg da han lanserte planen.Fire år senere hoper imidlertid milliardene seg opp på konto. Innen året er omme kan det være snakk om hele 3 milliarder kroner, viser en gjennomgang bistandstidsskriftet Development Today har gjort.StagnertOverføringene til de tre prioriterte samarbeidslandene Brasil, Indonesia og Guyana har stagnert, og ved utgangen av fjoråret var under 10 prosent av de 1,9 milliarder kronene som til da var bevilget, faktisk utbetalt.- Resten står i hovedsak på bankkontoer i Oslo og Washington, og det er hittil i 2011 ikke gjort noen beslutninger om utbetalinger, skriver tidsskriftet.Det er ulike grunner til at utbetalingene har stanset opp.