USA har gjort det 102 ganger

Det fokuseres voldsomt på hevingen av gjeldstaket i USA, men det er faktisk blitt hevet 102 ganger tidligere.

Kongressen, Capitol Hill, Washington. Foto: REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES) / SCANPIX

Gjeldstaket på 14,3 trillion dollar (80 billioner kroner) har fått usedvanlig mye fokus de siste månedene. Man skulle nesten tro at det er første gangen at grensen for hvor mye gjeld USA kan ha aldri er blitt rørt tidligere.Systemet med et gjeldstak har imidlertid eksistert siden 1917 og det er blitt hevet 102 ganger. Under George Bush ble det for eksempel hevet hele 8 ganger. Siden 2001 er det blitt hevet 10 ganger.Under president George W. Bush økte gjelden fra 5,7 trillion dollars til 10,7 trillion dollar. Under president Barack Obama har den økt videre til 14,3 trillon dollar, og den nasjonale gjeldsklokken viser at den er høyere enn det også.Gjelden utgjør rundt 90 prosent av BNP opp fra rundt 50 prosent av BNP for 15 år siden.Det som skaper litt ekstra spenning og fokus denne gangen er at demokratene ikke har flertall i kongressen, og er avhengig av å komme til enighet med republikanerne.Og da står frontene mot hverandre på skatter og utgifter. Demokratene vil heve skattene, mens republikanerne ikke vil høre snakk om skatteøkninger og vil senke utgiftene.Skulle de ikke bli enige vil det være første gang.Mer om USAs gjeld Se gjeldsklokken tikke her