Veldig nær løsning i USA

Mitch McConnell, Republikanernes mindretallsleder i Senatet, spår at en avtale ville være i havn «ganske snart».

President George W. Bush, John McCain, John Boehner, Nancy Pelosi, Harry Reid, Mitch McConnell og Barack Obama - Foto: Scanpix

Republikanerne og Demokratene satt søndag i intense forhandlinger for å bli enige om hovedtrekkene i en slik avtale.Mitch McConnell, Republikanernes mindretallsleder i Senatet, spådde at en avtale ville være i havn «ganske snart».Kilder i Kongressen opplyste til TV-stasjonen ABC at avtaleforslaget innebar å heve gjeldstaket med opptil 2.400 milliarder dollar fram til etter presidentvalget i 2012. Gjeldstaket er i dag på om lag 14.300 milliarder dollar.Ifølge McConnell vil avtalen innebære budsjettkutt og innstramninger på til sammen 3.000 dollar over en periode på ti år.- Men det vil ikke bli noen skatteøkninger, understreket McConnell overfor TV-stasjonen CNN.Dersom det faktisk blir enighet om avtalen, og innholdet samsvarer med opplysningene som var kjent søndag, så betyr det blant annet at president Barack Obama slipper nye, vanskelige kamper for å få hevet gjeldstaket før neste års presidentvalg.Ledere i Kongressen var søndag i full gang med å orientere sine partifeller om avtaleforslaget. (©NTB)