von Trier angrer på Dogville etter Utøya

Filmregissøren Lars von Trier skulle ønske han aldri hadde lagd filmen Dogville om det viser seg at Anders Behring Breivik lot seg inspirere av den dramatiske slutten på filmen.

Den danske filmmannen Lars von Trier. Foto: Scanpix

På Breiviks nå stengte profil på Facebook figurerte Dogville som nummer tre på listen over hans yndlingsfilmer, og selv kan von Trier ifølge Politiken få øye på likhetene mellom blodbadet på Utøya og filmens sluttscener.- Jeg har vanvittig dårlig samvittighet for å tenke på at Dogville, som ellers i mine øyne er en av mine mest vellykkede filmer, skulle ha vært en slags dreiebok for ham. Det er skrekkinngytende, sier von Trier.Dogville ender med at den kvinnelige hovedpersonen, som er spilt av Nicole Kidman, og som er blitt misbrukt av de smålige og skinnhellige innbyggerne i byen, lar sin fars gangsterbande skyte dem alle ned.- Min hensikt med Dogville var helt motsatt. Nemlig å undersøke om man kan akseptere en hovedperson som hevner seg på hele landsbyen. Og her tar jeg absolutt avstand fra hevnen, sier han.