Amerikanske politikere tror på kompromiss

Kompromisset de politiske lederne i USA nå er enige om, skal fortsatt stemmes over i Kongressen før gjeldskrisen kan avblåses.

Foto: AP
Politikk

Både Republikanerne og Demokratene har nå stor tro på at avtalen blir vedtatt. Men kompromisset som innebærer at USA reduserer sitt budsjettunderskudd og samtidig unngår mislighold av statsgjelden, faller nok ikke i god jord hos verken konservative republikanere eller liberale demokrater.Det kongresslederne har samlet seg om, er et forlik som vil innebære utgiftskutt på 2.400 milliarder dollar, tilsvarende 12.925 milliarder kroner, i to trinn over ti år.Å få innført sparetiltak har vært en forutsetning for å kunne heve USAs gjeldstak, som i dag ligger på 14.300 milliarder dollar. Dette taket ble nådd allerede i mai, og USAs finansminister Timothy Geithner har gjort det klart at statskassen vil gå tom den 2. august om ikke gjeldstaket heves.President Barack Obama slo søndag fast at kompromissforslaget sikrer landet mot mislighold av statsgjelden. Forliket innebærer at gjeldstaket heves med opptil 2.100 milliarder dollar, noe som skal være nok til at Obama slipper en ny debatt om heving av gjeldstaket før presidentvalget i 2012.