Berlusconi vil framskynde sparetiltak

Italias statsminister Silvio Berlusconi har bestemt seg for å framskynde varslede sparetiltak for å blidgjøre europeiske finansmyndigheter og urolige investorer.

Italias statsminister Silvio Berlusconi. Foto: Scanpix Sigurdsøn, Bjørn
Politikk

Italias mål har tidligere vært å få statsbudsjettet til å gå i null i 2014. Nå vil Berlusconi framskynde dette målet til 2013.- Vi er viet spesiell oppmerksomhet av internasjonale spekulanter, og det må vi sette en stopper for, sier den italienske statsministeren.Ifølge ham er Italia tvunget til å handle som følge av finansmarkeder hvor anarkiet råder, og hvor de økonomiske realitetene ikke har noen betydning.- Men vi må erkjenne at verden er gått inn i en ny global finanskrise, sier Berlusconi.Den europeiske sentralbank (ECB) har stilt krav om at den italienske sparepakken må framskyndes for at banken skal gå med på å kjøpe opp italienske statsobligasjoner.Nå har ECB gått med på å kjøpe italienske statsobligasjoner fra mandag av, ifølge Umberto Bossi, minister for føderalistiske reformer i Italia.- For oss er dette en løsning, en garanti, sier han.De siste dagene har usikkerhet knyttet til Italias økonomiske situasjon bidratt til å trekke børsene nedover.Italia har en statsgjeld som er større enn landets bruttonasjonalprodukt. Samtidig plages landet av svært svak økonomisk vekst. (©NTB)