Gjeldskrise kan gi dyrere kampfly

Gjeldskrisen kan tvinge amerikanerne til å strupe innkjøp av nye kampfly. Produsenten varsler at prisen i så fall vil gå opp for Norge og andre land.

Fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter - Foto: Scanpix
Politikk

Det amerikanske gjeldsforliket som ble vedtatt denne uken, betyr at også forsvarsutgiftene blir barbert kraftig, skriver Dagens Næringsliv.Vedtaket sier at forsvarsutgiftene må reduseres med 350 milliarder dollar over en tiårsperiode. Det omdiskuterte kampflyprosjektet Joint Strike Fighter står trolig lagelig til for hogg når Pentagon må fram med sparekniven.En spesialoppnevnt komité i Kongressen skal innen november forslå hvordan USA kan spare ytterligere 1.500 milliarder dollar i offentlige utgifter.Det amerikanske forsvaret har planlagt å kjøpe 2.443 kampfly av typen F-35 fra produsenten Lockheed Martin de neste 25 årene. Kostnadene på 382 milliarder dollar gjør det til det største våpenprogrammet i det amerikanske forsvaret. Ved at nære allierte som Norge også kjøper inn flyet, skulle Joint Strike Fighter bli billigere både i innkjøp og drift enn andre alternativer. Prosjektet har imidlertid slitt med både forsinkelser og kostnadsoverskridelser.Norge inngikk i 2008 en avtale om kjøp av 56 F-35-fly fra Lockheed Martin til erstatning for dagens F 16-fly. Anskaffelsesprisen skal være på 52 milliarder kroner. Flyene skal etter planen leveres over en treårsperiode fra 2018. (©NTB)