- Ikke avgjørende for renten

Dagens overraskende svake tall fra SSB vil ikke omstøte Norges Banks beslutning om å øke renten onsdag, mener Nordeas sjeføkonom Steinar Juel.

Steinar Juel. Foto: Ivan Kverme, Finansavisen.
Politikk

SSB la i dag frem tall som viste en 12-månedersvekst i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) på 6,0 prosent.Veksten i utlån til husholdninger kom som ventet inn på 7,1 prosent, mens utlånsveksten til ikke-finansielle foretak overrasket på nedsiden med 2,9 prosent. Konsensus var en 12-månedersvekst på 4,5 prosent.Godt under forventningMed en forventning på 6,7 prosent kom K2-veksten godt under det analytikerne i Nordea hadde ventet seg.- Utlån til ikke-finansielle foretak er et svært volatilt tall, så vi trenger ikke legge mye vekt på det svake tallet i juni. Høyere vekst i utlån til husholdningene reflekterer høyere boligpriser og igangsetting av boliger.- K2-veksten i én måned er ikke avgjørende for Norges Banks rentebeslutning, sier sjeføkonom Steinar Juel i en kommentar.Renteøkning ventet onsdagNorges Bank avholder sitt neste rentemøte førstkommende onsdag, 10. august. Der er det ventet at hovedstyret vil følge sin kommuniserte strategi om å heve renten - selv om internasjonal uro ifølge økonomer har gjort beslutningen mer problematisk.- Når hovedstyret har kommunisert til markedet en forventet renteøkning i august, skal det mye til for å endre den, sa seniorøkonom Kyrre Aamdahl i DnB NOR Markets til NTB i forrige uke.