Krever to politihelikoptre

Tidligere politileder Finn Abrahamsen krever at politiet får penger til å bedre helikopterberedskapen. Oslo bør ha to helikoptre, mener han.

Et avansert politihelikopter tilhørende politiet i Oslo. Foto: Scanpix Holm, Morten
Politikk

- Politihelikopteret var ikke i luften under angrepet på Utøya. Det skyldes begrensede bevilgninger, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen til Dagsavisen.Han mener det er åpenbart at Oslo politidistrikt ikke har fått nok penger til å sikre forsvarlig beredskap når politihelikopteret er mer på bakken enn det er i lufta.Helikopteret driftes med budsjettet til Oslo politidistrikt. Ifølge Abrahamsen koster driften av dagens helikopter rundt 40 millioner kroner årlig.Helikoptermannskapet hadde ferie da terrorhandlingene begynte, og først etter 2,5 timer var helikopteret i lufta. Da var 69 personer drept på Utøya, før gjerningsmannen ble pågrepet. Politiet brukte 32 minutter på å kjøre bil fra Oslo til Utøya. Reisetiden for helikopter er åtte minutter med en fart på 220 kilometer i timen.Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund sier til Dagsavisen han ser to helikoptre som et absolutt minimum. I tillegg mener Politiets Fellesforbund at helikoptrene bør ha base i Oslo, sammen med beredskapstroppen og hundepatrulje, klare til å rykke ut.