Krisen avverget, men problemene består i USA

USAs unngår mislighold av statsgjelda og kan onsdag betale sine regninger som normalt. En krise er avverget, men verdens største økonomi har dypere problemer.

Final preparations are made at the U.S. Capitol on the morning of the inauguration of Barack Obama as the 44th President of the United States at his inauguration ceremony in Washington, January 20, 2009. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES) / SCANPIX JASON REED
Politikk

Det var på hengende håret for amerikansk økonomi. Kompromissforslaget om budsjettet ble vedtatt samme dag som USAs statskasse ifølge finansminister Timothy Geithner kom til å gå tom.Mandag gikk forslaget gjennom i Representantenes hus, og deretter med god margin i Senatet tirsdag kveld. En time senere satte president Barack Obama sin signatur på dokumentet, og verdens største økonomi unngikk å havne i den utenkelige situasjonen der den ikke lenger kunne betale på sine lån.Kongressen har samlet seg om utgiftskutt som i to trinn, over ti år, skal redusere det amerikanske budsjettunderskuddet med 2.400 milliarder dollar, tilsvarende 12.925 milliarder kroner.Sparetiltakene er en forutsetning for å heve USAs gjeldstak, som er Kongressens selvpålagte grense på hvor mye lån landet kan ta opp. Taket har inntil tirsdag ligget på 14.300 milliarder dollar, men ble nådd allerede i mai.Etter tirsdag ville landet manglet penger til lønninger, pensjoner og trygdeordninger, men også til renter og avdrag på føderale lån. Dersom USA hadde havnet i situasjonen der landet hadde misligholdt sin føderale statsgjeld, ville det kastet landet, og trolig verdensøkonomien ut i en dyp krise.