London-bydel i sjokk etter opptøyer

Politikere og politi legger skylden på «tankeløse kriminelle» etter opptøyene i Nord-London. Men bak volden ligger et voksende raseri mot myndighetene, mener noen av innbyggerne.

London Foto: Scanpix Åserud, Lise
Politikk

Det ble kastet brannbomber, steiner og flasker under opptøyene som startet sent lørdag kveld i Tottenham. Både politibiler, flere bygninger og en toetasjes buss ble stukket i brann. Deretter ble en rekke butikker plyndret. Først søndag morgen hadde politiet kontroll. Da var 42 mennesker blitt pågrepet.Ifølge politiet ble 26 politifolk såret i sammenstøtene, som brøt ut etter en lokal demonstrasjon. Den fredelige markeringen var en protest etter at en 29 år gammel mann ble skutt og drept av politiet under uklare omstendigheter torsdag.Søndag formiddag var brannvesenet fortsatt i full sving med å slukke branner. En rekke folk har mistet hjemmene sine, og den lokale parlamentarikeren David Lammy sier det ennå er uklart om alle klarte å komme seg ut av de brennende bygningene.Nå er frustrasjonen stor blant innbyggerne i Tottenham. Misnøyen retter seg både mot dem som sto bak galskapen i gatene, og mot myndighetene.Enkelte kritiserer politiet for ikke å ha grepet inn tidligere lørdag kveld og hindret at uroen kom ut av kontroll. Men politiinspektør Adrian Hanstock sier de ikke kunne forutse det som kom.- Opptøyene i Tottenham var fullstendig uakseptabelt. Aggresjonen mot politiet og allmennheten eller ødeleggelsene av privat eiendom kan ikke rettferdiggjøres, sier en talsmann for statsminister David Cameron.Den britiske spesialenheten for politisaker IPCC etterforsker drapet på 29-åringen Mark Duggan torsdag. Han skal ha blitt drept i en skuddveksling, der en politimann ble såret.Før opptøyene lørdag holdt familie, venner og bekjente en fredelig markering utenfor den lokale politistasjonen for å protestere mot politiets håndtering av saken. De ønsket svar på hvorfor firebarnsfaren ble drept og klaget over at familien ikke skal ha blitt tatt godt nok hånd om.(©NTB)