Norsk terror skaper skjerpet debatt i Europa

Udådene på Utøya og i Oslo setter fart i debatten om kamp mot terror i flere europeiske land. I Tyskland drøfter regjeringen forbud mot det høyreradikale partiet NPD, mens Østerrike kan få ny antiterrorlov.

Rose til en av ofrene fra Utøya Foto: Scanpix Roald, Berit
Politikk

Tysklands innenriksminister Hans-Peter Friederich har tidligere markert seg som klar motstander av et forbud mot det «nasjonaldemokratiske» NPD. Men nå er han villig til å vurdere spørsmålet på ny, skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel.- Terrorangrepene i Norge i slutten av juli har satt fart i debatten. Dette skyldes at Anders Behring Breivik, som har tilstått de dødelige angrepene, skal ha hatt kontakter til høyreekstreme kretser i Europa, het det nylig på Der Spiegels nettsider.RabiatNPD er et sterkt nasjonalistisk parti med ledere som har gjort seg kjent for temmelig rabiate uttalelser. Blant annet hyllet partitalsmannen Horst Mahler terroristene bak angrepene mot New York og Washington 11. september 2001.Etter at terrorangrepene rammet Norge, er Hans-Peter Friederich åpenbart villig til å drøfte saken på ny med innenriksministrene i de 16 tyske delstatsregjeringene, skriver Der Spiegel. Hamburgs innenriksminister Michael Neumann snakker om «et gjennombrudd».SkjerpetI Østerrike har regjeringen hentet fram en plan om en ny og skjerpet utgave av antiterrorloven som den lenge har arbeidet med, skriver den tyske ukeavisen Die Zeit. Også her er bakgrunnen terrorangrepene i Norge.- Det er naturligvis naivt, men framfor alt også hjelpeløst, å ville reagere på massedrapet i Norge med å skjerpe straffeloven og strafferammene, skriver Die Zeits kommentator. Han mener forslagene mest må ses som et innenrikspolitisk utspill. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv