Ny IMF-sjef skal etterforskes for maktmisbruk

Christine Lagarde, den nye sjefen for Det internasjonale pengefondet, skal granskes for maktmisbruk mens hun var finansminister i Frankrike.

IMF-sjef Christine Lagarde - Foto: AP
Politikk

En fransk domstol vedtok torsdag ettermiddag at det skal innledes en etterforskning av om Lagarde brøt reglene da hun grep inn i et juridisk oppgjør mellom forretningsmannen Bernard Tapie og den tidligere statseide banken Crédit Lyonnais.Lagarde, som nylig ble sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF), benekter at hun har gjort noe galt.Hun er ifølge BBC heller ikke mistenkt for personlig å ha tjent penger på saken.Christine Lagarde er imidlertid blitt beskyldt for å ha gått ut over sine fullmakter da hun som finansminister i 2008 godkjente en utbetaling på 285 millioner euro (to milliarder kroner) til Bernard Tapie. Tapie er ekspolitiker og personlig venn av Frankrikes president Nicolas Sarkozy.Lagarde overtok lederrollen i IMF i juli etter at landsmannen Dominique Strauss-Kahn gikk av under dramatiske omstendigheter måneden før. Strauss-Kahn anklages for å ha begått seksuelle overgrep mot en stuepike på et hotell i USA.Analytikere mener at avgjørelsen kaster lange skygger over Lagardes rolle som IMF-sjef.