Obama: USA vil for alltid være et AAA-land

Barack Obama forsvarer USAs betalingsevne, men innrømmer at S&P har gitt politikerne hastverk med å rette opp i landets økonomiske problemer.

Barack Obama - Foto: AP
Politikk

Den amerikanske presidenten talte mandag for første gang etter at USAs kredittverdighet ble nedgradert av byrået Standard & Poor's før helgen.- Det er ingen ting i veien med USAs betalingsevne, men vi har et budsjettunderskudd som vi må få bukt med, fastslo Obama i sin tale.Nedgraderingen av fra øverste nivå AAA til nest øverste nivå AA+ kom få dager etter at politikerne i Kongressen ble enige om en ny budsjettavtale i forrige uke. Den var nødvendig for at USA kunne ta opp mer lån og betale på eksisterende statsgjeld. Men ifølge S&P og andre analytikere var ikke avtalen god nok, og det tok for lang tid å få den på plass.Men USA vil alltid være et AAA land når det gjelder å gjøre opp for seg, slo Obama likevel fast. Likevel anerkjenner han at nedgraderingen fra S&P gir kongresspolitikerne en forsterket følelse av at det haster.USA har 9,1 prosent arbeidsledighet, og i forrige uke viste indikatorene at det private forbruket faller og BNP vokste mindre enn ventet i første halvår.Dette har ført til ny frykt for resesjon, både i USA og resten av verden.