President Obama: Assad må gå

USAs president Barack Obama ber for første gang Bashar al-Assad om å gå av som Syrias president. Samtidig innfører USA en rekke omfattende sanksjoner mot det syriske regimet.

Arkivbilde av utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.h.) og Syrias president Bashir al-Assad i Damaskus. Foto: Scanpix Aas, Erlend
Politikk
- Vi har flere ganger sagt at president Assad må lede en demokratisk overgang eller gå av. Det har han ikke gjort, og for det syriske folkets skyld, har tiden kommet for at han går, sier Obama i en uttalelse torsdag.Obama sier at det er opp til det syriske folket å bestemme sin egen skjebne, men at Assad står i veien.- Vi skal være en solid støtte til landets befolkning, lover Obama.I tillegg til oppfordringen har Obama fryst alle syriske verdier i USA og innført en rekke sanksjoner mot det syriske regimet. Salg av amerikanske tjenester i Syria blir forbudt, og myndighetene i USA har også innført boikott av syrisk olje og oljeprodukter.USAs utenriksminister Hillary Clinton sier at Assads regjering har svart på demonstrasjonene med tomme løfter og forferdelige voldshandlinger. Hun understreker også at den demokratiske prosessen i landet allerede har begynt, og at sanksjonene treffer det syriske regimet hardt.- Det syriske folket fortjener en regjering som respekterer deres verdighet, beskytter rettighetene deres og lever opp til håpet deres, sier Clinton.Også Storbritannia, Frankrike og Tyskland ber Assad gå av, og sier i en felles uttalelse torsdag at de støtter innføringen av nye og hardere EU-sanksjoner for å få en slutt på blodsutgytelsen i Syria. (©NTB)