Syrisk lov åpner for flere partier

President Bashar al-Assad har bestemt at Syria skal kunne ha flere partier enn hans eget Baath-parti. Syriske aktivister avviser utspillet som en avledningsmanøver.

Arkivbilde av utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.h.) og Syrias president Bashir al-Assad i Damaskus. Foto: Scanpix Aas, Erlend
Politikk

Assads forordning ble kjent gjennom det statlige nyhetsbyrået SANA torsdag.I forrige måned godkjente den syriske regjeringen en lov om et flerpartisystem, og presidentens ordre betyr at loven ikke må behandles i nasjonalforsamlingen.- Formålet med loven er å berike det politiske liv, skape en ny dynamikk og tillate en endring i den politiske makten, skriver SANA.Men aktivister BBC har snakket med, avviser utspillet. En ikke navngitt aktivist sier til den britiske kringkastingen at loven er et forsøk på å rette oppmerksomheten bort fra regimets vold mot demonstrantene.Loven tillater ikke partier som er basert på religion, stammetilhørighet, regionale interesser eller bransjeorganisasjoner. Det er heller ikke lov med partier som diskriminerer på grunnlov av rase eller kjønn, ifølge nyhetsmeldingen.

Nyheter
Næringsliv