Tror Breivik ville lage Oklahoma-bombe

Politiet tok beslag i om lag 1,5 tonn kunstgjødsel på gården til Anders Behring Breivik. En bombeekspert fra Norsk Folkehjelp tror Breivik kan ha ønsket å lage en enda større bombe enn den han detonerte i Regjeringskvartalet.

Nærings- og handelsminister Trond Giskes kontor i sjette etasje i R4 i Regjeringskvartalet var blant lokalene som ble sterkt ramponert av bombeeksplosjonen fredag 22. juli. Foto: Nærings- og handelsdepartementet / Scanpix . Nærings- og handelsdepartementet
Politikk
NRK meldte forrige uke at det ble funnet en stor, ferdiglaget bombe på 1,5 tonn på gården Breivik leide på Åsta i Hedmark. Dette ble avvist av Forsvaret.Men kunstgjødselen var ifølge informasjonsmedarbeider Roar Hansen i Oslo politidistrikt blandet med diesel, og kunne derfor vært brukt i den samme bomben som ødela store deler av Regjeringskvartalet, skriver VG.Bomben i Regjeringskvartalet skal ha vært på om lag 950 kilo.
2,5 tonn
- Etter min oppfatning viser dette at han har tilvirket en bombe på 2,5 tonn. Det er samme størrelse som Oklahoma-bomben. Jeg mener Breivik må ha brukt Timothy McVeighs bombe som referanse for de ødeleggelsene han ønsket å gjøre, sier bombeekspert Per Nergaard i Norsk Folkehjelp til avisen.168 mennesker ble drept i McVeighs bombeaksjon i Oklahoma City i USA i 1995.- Jeg tror Breivik ønsket å oppnå samme status som McVeigh. Hvorfor han ikke tok med seg hele bomben, kan vi bare spekulere på, men en årsak kan være at varebilen ikke tålte så stor last, sier Nergaard.Dersom Breivik hadde brukt all kunstgjødselen i bomben i Regjeringskvartalet, ville trolig følgene blitt enda alvorligere.- En så stor bombe kunne ha medført at hele høyblokka hadde rast sammen, sier han.