Uenighet om åpen rettssak for Breivik

Forskerne strides om hvorvidt Anders Behring Breivik bør få fremføre sitt budskap.

Anders Behring Breivik - Foto: Scanpix
Politikk

Professor Jon T. Johnsen ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo tror ikke at en åpen rettssak vil gi Breivik den talerstolen mange frykter.- Dersom terrorsiktede Anders Behring Breivik forsøker å spre sitt politiske budskap for verden gjennom den kommende straffesaken, vil han bli raskt stanset av dommeren eller i ytterste konsekvens vist ut av rettssalen dersom det ikke er relevant for rettssaken, sier han til Dagens Næringsliv.Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening mener mediene må unngå å være et talerør for Breivik, men at redaksjonene ofte vil finne det nødvendig å vise til det som står i hans manifest.Professor Tore Bjørgo ved politihøyskolen i Oslo mener det er viktig å vise potensielle terrorister at voldshandlinger ikke vil nå fram.- Målet med terroren er mer enn selve skaden som voldshandlingen forårsaker. For at terroren skal være effektiv, må også andre reagere på volden på en bestemt måte. Det vil virke preventivt hvis Anders Behring Breivik ikke får slippe til i mediene eller i rettssaken med sitt budskap, sier han.Lederen for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuol, er glad for at rettsmøtet gikk for lukkede dører.- Det var tydelig en klar del av Breiviks plan å gjøre dette til en arena for sin ideologi. Det er veldig viktig at ikke rettssaken blir hans plattform, sier hun. (©NTB)