Uro skaper tvil om renteøkning

Norske økonomer er ikke lenger skråsikre på at Norges Bank vil heve styringsrenten kommende onsdag.

Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen. Foto: Pia Camilla Skjøthaug, Finansavisen
Politikk

Børsfallet verden rundt sammen med uroen i finansmarkedene i Europa og USA har skapt tvil om sentralbanken vil gjennomføre renteøkningene, slik det ble varslet i forrige møte og i Pengepolitisk rapport.Les også: Tror ikke på renteøkning i oktober- Det som virket opplagt i juni, er ikke lenger selvsagt, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til NTB. Han mener argumentene for å heve styringsrenten fra 2,25 til 2,50 prosent er blitt dårligere den siste uka.Det samme sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.- Det har skjedd ting i den senere tid som sentralbanken ikke kan se bort fra, sier Juel. Han understreker at det ikke er forhold her hjemme som tilsier en «vente og se»-holdning fra bankens side. Det er signalene om svak vekst i USA og den fortsatte usikkerheten omkring gjeldsforholdene i Europa som skaper usikkerheten, sier Juel.Seniorøkonom Kyrre Aamdahl i DnB NOR Markets mener også at uroen i verden gjør det mer problematisk for hovedstyret i Norges Bank under rentemøtet kommende onsdag. Aamdahl tror likevel sentralbanken vil legge stor vekt på å oppfylle sine egne strategier.- Når hovedstyret har kommunisert til markedet en forventet renteøkning i august, skal det mye til for å endre den, mener Aamdahl.Før børskrakket satte inn for alvor torsdag uttalte sjeføkonom i NHO, Tor Steig, til NTB at han håpet og trodde Norges Bank ville ta større hensyn til eksportindustrien når styringsrenten ble drøftet i neste uke.Sveits har nullstilt renten fordi den sveitsiske valutaen nå er så mye verdt at industrien i landet sliter med å få solgt produktene sine.- Norge kan lett havne i samme situasjon dersom renteforskjellen mellom Norge og utlandet blir så stor at valutameklerne ser seg tjent med å kjøpe norske kroner.

Nyheter
Næringsliv