USA vil styrke kontrollen med kunstgjødsel

USAs departement for innenrikssikkerhet varsler økt kontroll med omsetning av kunstgjødsel av frykt for at det skal bli brukt i terrorangrep.

Sekker med kunstgjødsel. Foto:Scanpix Brenden, Jo E.
Politikk

- I dagens trusselmiljø, som stadig endrer seg, må vi fortsette å styrke kontrollen med stoffer, som for eksempel ammoniumnitrat, som kan brukes til lovlige formål, men som også kan misbrukes av terrorister, sier USAs minister for innenrikssikkerhet Janet Napolitano.Hennes departement er nå i gang med å utarbeide nye regler som innebærer at kjøp eller salg av kunstgjødsel på mer enn 11,3 kilo skal registreres og godkjennes. Forslaget blir nå sendt ut på høring.Også i Norge og EU skal reglene for kjøp og salg av kunstgjødsel skjerpes.Bomba som eksploderte i Regjeringskvartalet den 22. juli, var laget av kunstgjødsel som gjerningsmannen kjøpte på Felleskjøpet.Samme ingrediens ble brukt i bomba som eksploderte i Oklahoma i USA i 1995. I dette angrepet ble 168 mennesker drept.